Picture
Visst är det härligt att lämna de stora vägarna och åka små landsvägar istället, där naturen är vackrare och landskapet visar upp sin skönhet. Bilen har knappt lämnat motorvägen innan det smäller till och sedan hörs ett oroväckande knak i vindrutan och stenskottet är ett faktum. Avstickaren på landsvägen blir en mardröm och nu hopar sig frågorna hur ett stenkott bäst lagas. Behövs hela glaset bytas ut eller går det att ignorera ett stenskott? Hur ett stenskott lagas beror helt på hur stort det är och vart det sitter. Vid osäkerhet går det alltid att besöka bilprovningen eller en verkstad.

Bilglas
Bilglas kan vara konstruerade på två olika sätt. Det ena är härdat glas, vilket inte får förekomma i nyare bilmodellers framrutor, det andra är lamellglas. Lamellglaset är konstruerat så att de hålls  samman även vid en olycka utan att splittras. Oavsett vilket av de två glasen som finns i bilen kan ett stenskott orsaka att ett byte av glaset måste ske.

Byte
Ett byte av bilglas bör ske av en bilglasmästare, dessa brukar finnas hos bilverkstäderna. För att hitta de verkstäder som utför lagning av stenskott går det att söka på internet. När verkstan som verkar bra är funnen lämnas ett kostnadsförslag. Kostnaden av ett byte påverkas av många olika faktorer. En av dem är om bilglaset är limmat eller inte och om bilglaset är limmat blir priset lite högre. Försäkringen kan ibland täcka vissa byten av bilglas vid stenskott, men inte alla.

Förebyggande
Det går att förebygga och reducera risken för stenskott. Det finns stenskottsskydd för bilens lyktor som hindrar att de går sönder. Skydden är ofta tillverkade i polykarbonat som är en otroligt slitstark plast. Stenskottsskydden fästs framför lyktan och hindrar alltså stenen från att träffa den. För vindrutor finns inte ett liknande skydd eftersom det skulle påverka förarens sikt.

 
Såklart är det ju bilen från Transformers, en Chevrolet Camaro.

    Author

    Write something about yourself. No need to be fancy, just an overview.

    Archives

    February 2013

    Categories

    All